Špaldová mouka a její využití

Co je to špalda (Triticum spelta)? Jedná se o původní odrůdu rozpadavé pšenice, která byla později nahrazena vyšlechtěnou pšenicí s vyššími výnosy, avšak s nižším podílem bílkovin a minerálů. A protože má špalda uvedených látek výrazně vyšší množství, je v současnosti považována za zdravější alternativu bílé mouky. Špalda je lehce stravitelná a pozitivně působí na imunitní systém. Avšak pozor – špalda není zcela bezlepková, takže se nehodí pro celiaky.

spelt-4765509_960_720

Špaldová mouka je mletá z celých pšeničných zrn, to znamená, že nejsou odstraněny klíčky ani otruby. Tudíž je špaldová mouka zdrojem proteinů, vitamínů (B, E, provitamín A – beta karoten a tiokyanát podporují regeneraci buněk a chrání organismus před infekcemi), minerálních látek (Ca, Mg, Fe, Zn, P, K, S, Se), vlákniny, antioxidantů, enzymů, polysacharidů a nenasycených mastných kyselin. Zrna špaldy jsou obalena dvojitou plevou, takže jsou chráněna před kontaminací různými postřiky, chorobami a znečištěným prostředím. I tento fakt ji řadí mezi zdravé potraviny.

Podle způsobu mletí a technologie zpracování vzniká celozrnná či necelozrnná (bílá) špaldová mouka hladká, polohrubá a hrubá. Používá se stejným způsobem jako klasická bílá mouka, tedy na pečení (koláče, sušenky, chleba – jen v některých případech je vhodné smíchat mouku hladkou s celozrnnou, abychom získali lehčí a nadýchanější těsto a tím i samotné pečivo), smažení (palačinky, bramboráky), vaření (noky do polévky), zahušťování, atd.

bread-813548_960_720

Špaldová mouka je optimálním řešením také pro osoby s nadváhou, anebo pro ty, kteří si chtějí udržet správnou tělesnou hmotnost. Díky otrubám (tedy vláknině) totiž vzniká brzy po konzumaci pocit sytosti.

Vyšší podíl vlákniny také pomáhá zpomalit trávení a vstřebávání živin, čímž se udržuje stabilnější hladina cukru v krvi.

Co se týká ceny, je bílá špaldová mouka levná, avšak celozrnná BIO špaldová mouka z ekologicky kontrolovaných zemědělských lokalit, se zachováním všech důležitých nutričních látek, je poměrně dražší.